édes

ez a kis labanc párocska, ahogy így együtt, vidáman tekernek azonos típusú hazai gyártmányú kerékpárjukon. A magyar nyelvű szórólap megtévesztő lehet, a grafikus talán nem is osztrák? Figyelemre méltó a srác "vádlimelegítő"-je, tüsi (stüchssi?) hajviselete, hiánytalan csillogó fogsora, "űbermenchs" mosolya, nem is beszélve magabiztos; "egy kézzel fogom a kormányt, hű de laza vagyok, a fotósnak kivillantom kisportolt vádlimat, hüvelykujjam beakasztva szamárbőr gatyóm jobbzsebébe..." tartásáról. A lányt - kis kackiás, zergetollas kalapocskájával -, előre engedi egy fél kerékkel, de ő megy beljebb, amerről a kamionok előzgetnek!
Felszabadultan nyomják, valószínűleg a háború után már valamikor, őket tényleg "felszabadították", nem úgy mint minket, aljas nácibérenceket a szovjetek. Ezért olyan vidámak. Ebből az időszakból származó, CSEPEL prospektus címlapján, legfeljebb meggyötört gyári munkás/paraszt párt tudok elképzelni, útban hajnali ötkor a Vas és Fémművek/Egyetértés MGTSZ felé, persze ők is mosolyogva. A "trink"-elés után vidáman gyártották a kis labancokat az alpesi legelőkön a szénaboglyákban, itthon, anyáink sokszor csak kényszerből szültek meg minket. Aztán meg még mindig csak itt tartunk. Kérdés hogy ezzel a szóróanyaggal vajon mennyi (egyébként kiváló minőségű) "Waffenrad"-ot adtak el poros kis országunkban abban az a időszakban. Gondolom nem sokat. Egy új bicikli beszerzése családi eseménynek számított nálunk, mindenki gratulált, boldog volt, a szomszédok meg irigykedtek. Sok gyerek nyári keresetéből tudott csak bringát venni, ha éppen nem új télikabátra kellett a pénz. Akkor még voltak telek.

(hagymatech szaki szíves közlése alapján)

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon szellemes. imadom a regi bicikliket.(leginkabb puch es holland lovakat) kocsmaba mar sajnos nem jarok, csak alkalomadtan.
kuldenek egy kepet Szegedröl. egy kocsma mellett szinte mindig all egy tihany. lekapom.

üdv

r4hu írta...

ok, köszi a szép szavakat, várom a fotót...
ELŐRE !!!

r4hu írta...

HALIIIIIIIIIIIIIIII

r4hu írta...

NANÁ

Névtelen írta...

Ha megengeded :)) az enyem, nemreg fujtam. Na nem olyan ertelemben.

http://kepfeltoltes.hu/080929/HPIM1221__Medium__www.kepfeltoltes.hu_.jpg

http://kepfeltoltes.hu/080929/HPIM1212__Medium__www.kepfeltoltes.hu_.jpg

http://kepfeltoltes.hu/080929/HPIM1219__Medium__www.kepfeltoltes.hu_.jpg

üdv

g